Więcej bogactw naturalnych, mniej wykształcona ludność
13 marca 2012, 13:04Grupa badaczy z OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) opublikowało raport dotyczący związku pomiędzy bogactwami naturalnymi występującymi na terenie danego kraju a umiejętnościami jego mieszkańców. W raporcie porównano zasoby 65 krajów z przeprowadzanym co dwa lata wśród 15-latków testem PISA (Program for International Student Assessment).
Styropianowe domki odporne na trzęsienia ziemi
20 czerwca 2017, 06:15Choć firma Japan Dome House sprzedaje swoje styropianowe domy już od 15 lat, od kwietnia zeszłego roku, kiedy to prefekturę Kumamoto nawiedziło trzęsienie ziemi o sile 7 stopni w skali Richtera, zapotrzebowanie na nie wzrosło lawinowo. Czemu? Przede wszystkim dlatego, że konstrukcje w kształcie stożka są odporne na wstrząsy.
Pożywienie wpływa na wzorce migracji. Bliskość kulturowa odgrywa ważną rolę
27 marca 2024, 12:26Gdy ludzie decydują się na migrację, o wyborze kraju docelowego decyduje wiele czynników. Migranci rozważają, na ile dobrze mówią w języku kraju docelowego, czy mają tam rodzinę lub czy istnieje tam społeczność z ich kraju, jak bardzo normy obyczajowe i wartości odpowiadają ich normom czy jak daleko znajduje się kraj docelowy. Obecne modele migracji brały pod uwagę takie zmienne jak demografia, lokalizacja, język, odległość i wspólna historia. Badacze z Instytut Badań Demograficznych im. Maxa Plancka wykazali, że istnieje związek pomiędzy wzorcami migracji, a preferencjami dotyczącymi pożywienia.
Nieśmiertelna meduza
16 lutego 2009, 09:43Meduza Turritopsis dohrnii prawdopodobnie żyłaby w spokoju morskich głębin Morza Śródziemnego, gdyby nie fakt, że potrafi zmieniać się z formy dorosłej w młodą. Czyli dokładnie tak samo, jak goszczący właśnie na ekranach Benjamin Button. Z tą jednak różnicą, że parzydełkowiec jest w stanie robić to cały czas!
Hakerska elita do wynajęcia
26 września 2013, 10:40Kaspersky Lab, rosyjska firma specjalizująca się w bezpieczeństwie IT, informuje o pojawieniu się nowego trendu wśród wysoce zaawansowanych, wyspecjalizowanych grup hakerskich. Eksperci Kaspersky'ego trafili na ślad grupy nazwanej przez nich Icefog. To "cyfrowi najemnicy" specjalizujący się w dokonywanych z chirurgiczną precyzją atakach na komputery
Czy można wytworzyć jeszcze cięższe pierwiastki?
13 maja 2019, 13:27Naukowcy z Wydziału Fizyki UW oraz z Narodowego Centrum Badań Jądrowych wskazują na możliwość wytworzenia w laboratoriach w niedługim czasie dwóch nowych pierwiastków superciężkich oraz kilku nowych izotopów pierwiastków już odkrytych. W obliczeniach uwzględniających nie brane wcześniej pod uwagę procesy wykorzystano model teoretyczny stworzony w Warszawie.
Święto Złamanej Igły
8 lutego 2007, 16:37Każdego roku 8 lutego w świątyniach wyznawców sintoizmu i buddyzmu w całej Japonii gromadzą się krawcy i szwaczki. Rozpoczyna się Festiwal Złamanych Igieł (Harikuyo). Zwyczaj ten powstał ok. 400 lat temu, w epoce Edo. Wbijając używane przez ubiegły rok szpilki i igły w miękkie kosteczki tofu, rzemieślnicy wyrażają w ten sposób swoje uszanowanie.
Yahoo! korzysta z Google'a
27 lipca 2010, 13:35Google podpisało umowę, na podstawie której firmowa technologia będzie wykorzystywana do dostarczania wyników wyszukiwania w serwisie... Yahoo! Japan. Dzięki temu koncern zapewnił sobie niezwykle silną pozycję w Kraju Kwitnącej Wiśni. Obecnie z Google'a i wyszukiwarki Yahoo! korzysta 90% Japończyków.
Pięć nowych izotopów
2 listopada 2015, 11:52Naukowcy z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) we współpracy z kolegami z Indii, Niemiec, Japonii i Rosji odkryli pięć nieznanych dotychczas izotopów. Ekspertom udało się uzyskać po jednym izotopie berkelu (Bk 233), neptunu (Np 219), uranu (U 216) i dwa izotopy ameryku (Am 223, Am 229).
Do plastików trafia ponad 10 000 związków chemicznych. Tysiące są słabo opisane i nieprzebadane
23 czerwca 2021, 08:23W tworzywach sztucznych używana jest olbrzymia liczba środków chemicznych, z których znaczna część nie została dobrze przebadana, a wiele potencjalnie szkodliwych związków jest dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Do takich wniosków doszli naukowcy ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Zurichu (ETH Zurich)